Haal echt álles uit de herfst!

De rijkdom van de herfst nodigt uit tot delen. En met alle speciale bloemendagen in september, oktober en november is het heel makkelijk om het thema ‘deel de herfst’ te communiceren met je klanten. Van Burendag tot Halloween, van Grootouderdag tot Singles Day: in dit magazine vind je de beste ideeën voor in je winkel én online. Hoe haal jij echt alles uit de herfst?

Deze 5 artikelen hebben we voor jou klaargezet:

01

Verkoopkansen: sharing is caring

02

Aan de slag: bedenk zelf nieuwe geefdagen

03

Inspiratie: Geef kleur aan het seizoen

04

Zo zit het: beeldige bessen van Ilex

05

365 dagen bloemen service: gratis download!

01

Verkoopkansen: sharing is caring

01

Verkoopkansen: sharing is caring

02

Aan de slag: bedenk zelf nieuwe geefdagen

02

Aan de slag: bedenk zelf nieuwe geefdagen

03

Inspiratie: Geef kleur aan het seizoen

03

Inspiratie: Geef kleur aan het seizoen

04

Zo zit het: beeldige bessen van Ilex

04

Zo zit het: beeldige bessen van Ilex

05

365 dagen bloemen service: gratis download!

05

365 dagen bloemen service: gratis download!

01 verkoopkansen

Deel de herfst met al je klanten

Sharing is caring

Door alle bloemendagen volop aandacht te geven, weet je zeker dat je klanten er niet eentje missen. Hieronder vind je drie manieren om het maximale uit de herfst te halen – handig als geheugensteuntje. Extra tip: geven maakt gelukkig – maak in je communicatie gerust gebruik van die emotie!

1. Geef je klanten kleur in huis

De dagen worden langzamerhand korter; het leven verplaatst zich weer naar binnen. Dat vraagt om kleur in huis! Verras je klanten daarom nu met nazomer- en herfstboeketten in warme tinten. Dit jaargetijde heeft daarvoor zoveel moois te bieden: volop bloemen, maar ook bladeren, grassen, bessen en bottels. Wat een rijkdom!

2. Vier wat er te vieren valt

De herfst blinkt uit in bloemendagen en geefmomenten. We vieren niet alleen het begin van de herfst maar ook Burendag (vierde zaterdag in september), Nationale Ouderendag (eerste vrijdag van oktober), Grootouderdag (eerste zondag van oktober) en Halloween (31 oktober). Ook Singles Day (11 november) biedt kansen. Op deze dag kopen veel singles een leuk cadeautje voor zichzelf. Bloemen zijn daarvoor perfect: want wat is er nu feestelijker dan een boeket voor jezelf uitzoeken?

Nu op Facebook: zo deel je de herfst! De leukste verkoopconcepten van dit seizoen

3. Maak uitdeelboeketten

Op bloemendagen kun je het (uit)delen van bloemen stimuleren door boeketduo’s neer te zetten: één voor jezelf en één voor een vriend, buurvrouw, collega of iemand anders die je blij wilt maken. Voor deze uitdeelboeketten gebruik je natuurlijk de mooiste materialen van het seizoen. Je kunt het delen van seizoensbloemen ook aanjagen door weggeefboeketjes in kartonnen koffiebekers te presenteren: herfstboeket-to-go!

Download deze én nog meer foto’s en deel de prikkelende content van 365 dagen bloemen met jouw klanten. Vergeet je ons niet te taggen? #365dagenbloemen

02 Aan de slag

Maak van elke dag een feestje

Nieuwe bloemendagen

Heb je alle bekende bloemendagen al op je (content)kalender gezet? Mooi! Dan blijft er ook nog ruimte over om zelf bloemen- en themadagen te bedenken. Dus: wat ga jij allemaal vieren?

Zelfverzonnen feest

Elke dag kan een aanleiding zijn voor een bloemenfeestje in je winkel. De verjaardag van de winkelhond bijvoorbeeld, of het jubileum van je zaak. Ook het aanbod op de veiling of bij de groothandel biedt volop aanknopingspunten. Heb je je favoriete herfstbloem kunnen inkopen? Zet die dan één dag of week in de spotlights. Tip: laat ook je klanten met een bloemenabonnement voor op de (thuis)werkplek meegenieten van de mooiste seizoensinkopen. Zo blijft het abonnement een feestje!

Werk met de seizoenen mee

Met het rijke aanbod aan seizoensbloemen kun je prachtige boeketten maken voor alle bekende en zelfverzonnen bloemendagen in de herfst. Maak daarbij ook gebruik van de symboliek van bloemen.

De zonnebloem staat bijvoorbeeld symbool voor bewondering – perfect om buren, grootouders of singles te laten weten hoe fantastisch ze zijn.

De laatste bloemen van de nazomer gecombineerd met vrolijk gekleurde bessen – perfect om de herfst mee af te trappen. Dat kan op 21 september, maar ook op de eerste herfstachtige dag.

Bloemenlijst
  • Dahlia
  • Hypericum

Ontrafel het geheim

Het geheim achter de schoonheid van dit herfstboeket is de combinatie van zonnebloemen in verschillende stadia. Verrassend, hoe mooi vergankelijkheid kan zijn…

Zo maak je het: combineer verse zonnebloemen met goed rijpe zonnebloemen die al even in je winkel staan. No waste dus! De gekleurde bloemblaadjes vallen er meestal vanzelf af; eventueel kun je ze plukken. Wat overblijft is een decoratief bloemenhart vol zonnebloempitten. Maak van de verschillende zonnebloemen een korenschoofgebonden boeket. Zet dat losjes in de vaas en steek er mooie herfstmaterialen bij.

Tip: je kunt een zonnebloem ook – op z’n kop – aan de lucht laten drogen of (sneller) in een droogoven of heteluchtoven op de laagste stand. Is de steel slap geworden. Knip ‘m gewoon kort!

Voor je herfstboeket: Leucospermum

Leucospermum is een herfstbloeiende struik die van nature in Zuid-Afrika voorkomt. Inmiddels is deze blikvanger jaarrond verkrijgbaar doordat kwekers op het zuidelijk en noordelijk halfrond Leucospermum aanvoeren op Royal FloraHolland. Vind je de naam Leucospermum maar niets, kies dan voor het synoniem Nutans of de volksnaam speldenkussen. Het kleurenpalet bestaat uit oranje (de oorspronkelijke kleur), geel en rood. De bloemen worden vaak in herfst- en bruidsboeketten gebruikt. Solo op de vaas zijn ze ook erg leuk.

03 Inspiratie van het seizoen

De floral goodies van het seizoen

Grande finale

Zoveel kleuren, geuren, vormen en materialen: de herfst is veruit het rijkste seizoen. Terwijl je nog kunt werken met de laatste nazomerbloemen, komen er steeds meer typische herfstmaterialen bij. Daarmee kun je blijven variëren en combineren. Zin gekregen? Hier zijn ter inspiratie alvast drie boeketten met Gladiolus in een compleet andere stijl.

7 bloemen met een verhaal

Storytelling: iedereen heeft het erover, maar bijna niemand heeft zóveel leuks te vertellen als jij! Een boeiend verhaal over de groeiwijze, herkomst of symboliek van de herfstmaterialen die je gebruikt, dat maakt elke boeket extra bijzonder voor je klanten. Tip: deel je kennis ook via social media en presenteer jezelf als expert!

04 Zo zit het

Alles over Ilex

Beeldige bessen

Voor de teelt en veredeling van Ilex is geduld nodig, veel geduld. Maar dat levert dan ook iets bijzonders op: takken boordevol bessen, van knalrood tot citroengeel. En dít is het moment om ermee te werken!

Bloemen, bijen & bessen

De teelt van Ilex (hulst) is bijzonder door de tweejarige cyclus. Het eerste jaar maakt de struik alleen takken aan. In het tweede jaar volgen – in het voorjaar – kleine bloemetjes. Als deze worden bestoven, groeien ze uit tot bessen. Daarvoor heb je bestuivers nodig; vandaar de bijenkasten op het veld. In het bessenjaar worden de planten ook rondgestoken (met een spade of machine). Daardoor krijgen ze het even moeilijk met als resultaat: mooie korte zijtakjes en dicht op elkaar staande bessen. Na de oogst van de bessentakken begint de tweejarige cyclus opnieuw.

Nieuwe tinten rood

De veredeling van een nieuwe variëteit duurt al snel tien jaar. De inspanningen zijn gericht op een goede productie, maar bijvoorbeeld ook op verlenging van het seizoen en op kleur. Zo zijn er verschillende tinten rood ontstaan, de een nog helderder dan de ander. Daarnaast zijn er prachtige nieuwe kleuren ontwikkeld, zoals warmoranje, oranjegeel en citroengeel.

Losgaan

De eerste bessentakken kun je al in de nazomer verwachten. Deze zijn prachtig in warme nazomer- en herfstboeketten, maar ook solo op de vaas. En wat dacht je van een driekleurenmix – leuk om te laten zien op Instagram. Met kerst kun je helemaal losgaan met Ilex. En de citroengele variant doet het ook nog verrassend goed in combinatie met de allereerste voorjaarsbloemen!

Bekijk nu op Insta: 3 ideeën om Ilex te laten stralen

05 365 dagen bloemen-service

Genoeg inspiratie voor een heel seizoen

Hier is de herfst!

365 dagen bloemen helpt jou 365 dagen per jaar om elke verkoopkans te benutten. Dat doen we niet alleen met dit seizoensmagazine, maar ook via onze nieuwsbrieven, onze socials en ons themamagazine. Als bloemist mag je alle content kosteloos gebruiken. Doe er je voordeel mee!

Meteen even downloaden

Wij snappen heel goed dat je het druk hebt. Maar dat je tóch je klanten wilt verwennen en verleiden met alles wat de herfst te bieden heeft. Daarom hebben we nu al een flinke dosis sprankelende herfstcontent voor je klaargezet. Met één druk op de knop is al dat moois van jou!

Alsjeblieft, voor jou!

Download het complete contentpakket herfst

Word ook abonnee

Waar halen andere bloemisten hun inspiratie vandaan? Word abonnee en je ontvangt vier keer per jaar het seizoensmagazine 365 dagen bloemen met verrassende en meest inspirerende ideeën in je mailbox.

Ja! Ik abonneer mij kosteloos op het seizoensmagazine

Volg je ons al?

Wil je elke dag een portie bloemeninspiratie? Volg 365 dagen bloemen dan op Facebook, Instagram en Pinterest. Daar vind je extra informatie, leuke weetjes, handige tips en updates van onze kwekers. Zo ben je altijd op de hoogte en weet je precies wat er speelt in jouw branche!

Neem hier even de tijd voor

De redactie van 365 dagen bloemen heeft continu haar voelsprieten uitstaan: wat leeft er in de maatschappij en hoe kunnen we hier verkoopkansen aan verbinden?  In het themamagazine 04 staan kansen centraal. Want wanneer het leven turbulent en onzeker is, gaan we terug naar de basis. We heroverwegen ons leven: wat is écht van belang en wat kunnen we missen? Opnieuw beginnen vraagt om heldere keuzes. Over hoe we willen wonen, hoe we willen werken, hoe we willen leven. Het is tijd voor een nieuwe start, met de focus op wat ons werkelijk gelukkig maakt. Dat vraagt om creativiteit én een open mind.

Lees het themamagazine ‘365 dagen bloemen ziet kansen’
Het themamagazine ook in jouw winkel ontvangen? Dat kan!

Lees ook

Deze seizoensmagazines zijn al eerder verschenen:

Colofon

Het seizoensmagazine van 365 dagen bloemen geeft je elk seizoen weer volop inspiratie. Lees alles over bijzondere bloemen en hun verhalen, bekijk unieke boeketten en nieuwe toepassingen en ontdek op welke manier je zelf het seizoen in je winkel kunt vieren.

Publicatie: februari, juni, augustus, november
Vakredactie: Bianca van Eijk, Annemieke den Haan, Merlijn Ellerkamp, Gerard Gardien
Art direction en concept: Concept Factory

01 Verkoopkansen
02 Aan de slag
03 Inspiratie van het seizoen
04 Zo zit het
05 365 dagen bloemen-service
Colofon